comfort-food

Comfort food a jak zajistit, aby to fungovalo pro vaši firmu

Feel-good food může být skvělým obchodním cílem. Čím jsou comfort foods, neboli pokrmy, které vás dostanou do lepší nálady, pro zákazníky tak atraktivní a jak je můžete využít, abyste se odlišili od konkurence? Určitě se vyplatí vsadit na zdravější alternativy a zajímavé kombinace! 

V tomto článku poznáte: 

  • rozdíl mezi comfort food, mood food, a guilty pleasure food, 
  • které látky nás povzbuzují a proč, 
  • jaké jsou nejoblíbenější comfort food na světě, 
  • jak začlenit comfort food do menu. 

Když máme náročný den, cítíme se smutní nebo právě naopak, často saháme po určitých pokrmech nebo vyhledáváme konkrétní chutě. A i když se preference liší, vždy jde o jednu věc: comfort food, nebo „feel-good food”. Výběr potravin Američanů to může potvrdit. Průzkum společnosti Mintel z roku 2022 zjistil, že 68 % Američanů sáhne po comfort food, když se cítí ve stresu nebo v depresi. 

Tento fenomén se rozšířil zejména během pandemie, kdy lidé po celém světě hledali komfort ve známých a milovaných příchutích. Tehdy začaly přes noc pracovat pizzerie nebo pouliční stánky s občerstvením a restaurace rozšířily své menu o bistra, jako jsou hamburgery. 

V roce 2024 zájem o comfort food zeslábl. V současné době jsou to mileniálové (lidé ve věku 29-44 let) a generace Z, kteří jsou demografickými údaji pro tento druh potravin. Restaurace, které přesně cílí na tyto skupiny, mohou zajistit, aby comfort food v jejich podnikání fungovalo. Pojďme se tedy blíže podívat na tento fenomén, který překračuje kulturní a generační hranice a spojuje lidi prostřednictvím vzpomínek a chutí. 

Comfort food: o co jde? 

Termín „comfort food“ se poprvé objevil v roce 1966 v americkém časopise Palm Beach Post, kde byl definován jako „jídlo, které je spojeno s bezpečím dětských dnů“. Ve skutečnosti nám takové jídlo zlepšuje především náladu, protože obsahuje složky, které zklidňují tělo. Za druhé, konkrétní potraviny mohou vyvolat příjemné pocity nostalgie. Okamžitě nás přenesou do doby, kdy byl život barevnější a jídlo nebylo jen potravou, ale také něčím, co nám dávalo pocit bezpečí.  

Látky, které prospívají zdraví našeho mozku: 

  • Sacharidy zvyšují produkci serotoninu. Nejlépe fungují v celozrnných výrobcích, jako je chléb a těstoviny. 
  • Hořčík snižuje hladinu stresu a usnadňuje usínání. Nachází se v luštěninách, špenátu a čokoládě. 
  • Vitamíny skupiny B nám zvednou náladu. Najdete je v banánech a zelené zelenině. 
  • Antioxidanty likvidují škodlivé volné radikály. Můžete je najít v ovoci a zelenině. 
  • Tryptofan zvyšuje produkci serotoninu. Přítomný v mléčných výrobcích, libovém mase a rybách. 

 

Comfort food má spoustu podob 

Comfort food lze obecně rozdělit do dvou kategorií: mood food a guilty pleasure food. Mood food zlepšuje vaši náladu prostřednictvím zdravých ingrediencí, zatímco guilty pleasure food má tendenci mít vysoký obsah kalorií a přináší dočasné uspokojení, ale také pocit viny, a to z důvodu nízké nutriční hodnoty. 

A ve skutečnosti comfort food často nejsou prospěšné našemu zdraví, protože mnoho oblíbených jídel je vysokokalorické a chudé na živiny. V průzkumu z roku 2000 mezi 1 000 Američany byly nejoblíbenějšími comfort foods bramborové lupínky (24 %), zmrzlina (14 %), sušenky (12 %), pizza/těstoviny (11 %) a hamburgery/steak (9 %). Ovoce či zelenina, stejně jako polévky byly až na posledním místě, přičemž takové preference mělo odpovědně 7 % a 4 % z dotázaných.  

Comfort foods po celém světě 

„Feel-good food“ je také silně svázáno s kulturou. I když polévky nejsou v zámoří oblíbeným comfort food (Američané dávají přednost grilovanému sýru nebo toastu se sýrem), ve slovanských zemích je domácí vývar nebo rajčatová polévka oblíbenou volbou. 

Amerika to však nejsou jen Spojené státy americké. Například v Portoriku je oblíbeným comfort food mofongo: pokrm z marinovaných a smažených banánů, podávaný ve formě koule a obvykle se jí společně s polévkou nebo dušeným pokrmem. Na Kubě je naopak nejoblíbenější picadillo: pokrm vyrobený z mletého hovězího masa a rajčat, s dalšími přísadami podle potřeby. 

Mezi hlavní comfort food v Asii však patří ramen (Japonsko), congee (Čína) a máslové kuře (Indie). V Africe naopak kraluje naprostá klasika marocké kuchyně shakshuka. V Íránu ash reshteh: výživná polévka s nudlemi, fazolemi, bylinkami a jogurtem. Izraelci naopak vyhledávají vývarovou polévku podávanou s macesovými kuličkami.  

Kdo sází na nostalgii a proč je to ziskové? 

Nostalgie je silným stimulem pro konzumerismus, díky kterému jsou investice do comfort foods ziskové. Jsou místa, která jednoznačně obhajují jednoduchá a sytá jídla, jako je bistro Spotted Pig v New Yorku. V restauraci se podávají jednoduchá, ale uspokojující americká jídla, jako jsou smažené kuře a vafle, mac se sýrem a hamburgery. 

Pro některé restaurace je comfort food po mnoho let klíčem k úspěchu v oboru. Například Rairaiken, nejstarší japonská restaurace ramen, je v provozu od roku 1910 (!). Podává pouze ramen, ale můžete si vybrat z mnoha variant nudlí, jako jsou ruční nebo strojové (levnější varianta), nebo s knedlíčky místo nudlí. Kromě ramen se v restauraci podávají také předkrmy, jako jsou knedlíčky shumai. Zajímavé je, že pro zachování tradičního procesu přípravy polévky v podniku je limit na porce podávané za den 100 misek. 

Comfort food, ale luxusně podané 

Jídlo, díky kterému se můžeme cítit lépe, je obvykle spojeno s pouličním jídlem, i když nemusí být podáváno na ulici. Thajská restaurace Khao Man Gai se například specializuje na stejnojmenný pokrm, kterým je kuře s vařenou rýží s tradičním kořením. Jakkoli to zní jednoduše, tato thajská streetfoodová klasika, kterou Thajci spojují s domácí kuchyní, je z hlediska procesu přípravy poměrně propracovaná.  

Pokles obliby „obyčejných“ comfort food přinesl éru zkoumání nových kombinací. Například pařížský food truck Le Réfectoire kombinuje tradiční Uncle Sam burger s vlajkovými produkty pocházejícími z Francie: tradičními sýry, sušenou šunkou nebo olivami. Wrapy a sendviče naproti tomu obsahují tradiční majonézu, čerstvou zeleninu, ančovičky nebo okurky. 

Dá se s jistotou říci, že na vzestupu jsou také comfort food pro kvalitní stolování. Osteria Francescana v italské Modeně je restaurace oceněná třemi michelinskými hvězdami, kde kuchaři odvážně interpretují tradiční italská jídla, jako jsou tortellini s parmazánem nebo rizoto se šafránem, v moderním pojetí.  

Jak zajistit, aby u vás comfort food fungovalo? 

Na zařazení comfort food do menu ještě není pozdě, protože podle Asociace speciálních potravin (SFA) bude tento trend určitě pokračovat. Jeho pozici navíc posílí zdravější verze, mood food. 

SFA naznačuje, že letos můžete očekávat rostoucí trend polévek všeho druhu. I když nechcete investovat do drahých surovin, klasické comfort fooods obvykle vyžadují levné, snadno dostupné suroviny. Právě zde byste měli vsadit na lokální, sezónní suroviny nebo přílohy. 

Klíčem k úspěchu je nový pohled a hledání alternativ, zejména rostlinných náhrad za ty nejnezdravější možnosti. Začít můžete kombinací klasiky s něčím novým, jako jsou čočkové těstoviny místo pšeničných nebo fialová mrkev. Představení jídel připravovaných s ohledem na sdílení, podávaných na malých talířích a domácích surovin, jako je chléb nebo zavařeniny, zvýší zisky a přiláká zákazníky, kteří hledají nostalgii i inovace.  

Dobré pocity z talíře jsou klíčem k srdci klienta  

Comfort food má zvláštní místo v našich srdcích a na našich stolech. Je to víc než jen jídlo. Jsou to právě emoce na talíři, které mají moc zlepšit náladu a ovlivnit naši pohodu. Restauratéři a výrobci potravin, kteří dokážou pochopit a využít tento fenomén, mohou získat věrné zákazníky a zvýšit obrat. Proto stojí za to věnovat pozornost zdravým alternativám a inovativním přístupům ke klasickým pokrmům, které zaujmou jak tradicionalisty, tak milovníky vzrušení.