loaded-fries-vyrazne-ovlivnuji-evropsky-trh

Loaded fries výrazně ovlivňují evropský trh

Loaded fries, neboli naládované hranolky, se staly celosvětově rostoucím kulinářským trendem. Restaurace z různých regionů se tomuto pokrmu věnují po svém a lákají zákazníky kreativitou, širokou škálou chutí a netradičními doplňky. Od trhaného vepřového masa a grilovaného kuřete po masové kuličky, chilli, kraba, steak, uzeného lososa, krevety, čerstvé bylinky, různé sýry a řadu omáček, možnosti loaded fries jsou nekonečné a nabízejí okouzlující spojení chutí a textur. 

V tomto článku poznáte: 

  1. Proč je trend 'loaded fries' v současnosti nejžhavějším trendem na trhu s hranolky. 
  2. Příchutě a polevy k loaded fries, které se nejlépe prodávají v různých částech světa. 
  3. Příklady restaurací z různých kontinentů, které mají dobře sestavená menu s loaded fries. 
  4. Kulinářské inspirace z celého světa. 

 

Objevte nejžhavější trendy 

Pro restauratéry, kuchaře a manažery restaurací v Evropě může přijetí a pochopení trendu loaded fries spolu s hledáním globální inspirace pro kreativní variace sloužit jako klíč k přilákání nových hostů a zvýšení příjmů restaurací. 

Podle průmyslové zprávy „Global French Fries Market“ od Market Research Future zažívá trh s loaded fries rychlý růst, z velké části způsobený zvýšenou popularitou mezi mladými spotřebiteli, kteří hledají inovativní a vzrušující kulinářské zážitky. Sledujíc sociální sítě odhalujeme výrazný nárůst příspěvků a fotografií s loaded fries, přičemž uživatelé často sdílejí své fotografie, což naznačuje rostoucí kulinářský zájem a vizuální přitažlivost pokrmu. Růst tohoto trendu je navíc podporován rostoucí globální kulturou rychlého občerstvení. „Rostoucí celosvětová poptávka po restauracích s rychlým občerstvením a rostoucí popularita online rozvozu jídel jsou klíčovými hnacími silami trhu, které zvyšují růst trhu,“ uvádí se ve zprávě MRF.   

Podle zprávy společnosti Datassential za rok 2023 vzrostla přítomnost loaded fries na jídelních lístcích světových restaurací za poslední čtyři roky o 59%, s odhadovaným dalším 29% růstem v příštích čtyřech letech. Zejména v Evropě, včetně Francie, Spojeného království a Německa, restaurace stále častěji začleňují do svých menu různé verze loaded fries. Například ve Spojeném království zaznamenala popularita loaded fries za poslední dva roky pozoruhodný nárůst o 15%, podle studie společnosti Mintel.

 

Nechte se inspirovat 

Restauratéři, kteří se inspirují kuchyněmi z různých zemí, mohou do svých menu zavést jedinečné verze loaded fries. Zde je několik příkladů. 

Prestižní francouzský Gault&Millau popsal v roce 2023 zahájení mistrovství světa ve Fry Making pro profesionály. Cenu pro nejlepší hranolkový podnik na světě získala Friterie Mestré, která se nachází v Lille, Francie. Známé svými belgickými hranolkami spárovanými s jednoduchými a chutnými domácími přílohami, místo nabízí možnosti, jako je kroketa dne, klobása Maroilles, obalované kuřecí řízky, Caesar salát a výběr omáček včetně majonézy, domácí, andaluské, barbecue nebo kečupu. Mezitím ve Francii jeden z nejoblíbenějších pařížských obchodů s hranolky – Label'ge Frite na ulici Montmartre – nabízí „les frites sauvages“. Tyto nekonvenční hranolky se podávají na regionální způsoby, jako je Galloise se sýrem čedar, slaninou a smaženými cibulovými kroužky nebo Berlinoise s fricadelle (druh klobásy nebo masové kuličky populární v Belgii a severní Francii), kari, kečupem a smaženými cibulovými kroužky. Kromě toho podávají také belgické poke bowls: Poké Tartiflette (hranolky, sýr tartiflette, slanina, smažená cibule) nebo Poké Maroilles (hranolky, maroilles, slanina, smažená cibulka). 

Nový Zéland je překvapivým centrem loaded fries, které by mohlo inspirovat Evropu. Jejich loaded fries obsahují jednoduché polevy, od tureckého masa a tzatziki po hovězí hrudí, chorizo ​​a chilli sýr. K dispozici jsou však i sofistikovanější verze, které se mohou pochlubit lanýžovou solí, kysaným zelím a konfitovanou kachnou. Jedním z výjimečných podniků, kde se podávají loaded fries ve více než tuctu variant chutí, je Fusion Fries ve Wellingtonu. Mezi nejsnazší novozélandské hity v oddělení loaded fries patří „cheesy-weezies“, hrst smažených hranolků dušených v omáčkách a bohatě přelitých sýrem.

 

Používejte trendy příchutě 

Podle Datassential patří mezi nejlépe rostoucí prémiové ingredience spárované s hranolky hrudí, lanýžový olej, kachní tuk, pečené česnekové aioli a čerstvé bylinky. Kromě toho je patrný trend loaded fries s řeckými polevami, jako je sýr feta, olivy Kalamata, čerstvá nebo sušená rajčata, červená cibule, oregano, česnek, omáčka tzatziki nebo omáčka na bázi řeckého jogurtu s česnekem a okurkou. Podobně italské polevy jako mozzarella, rajčatová omáčka, feferonky, olivy, papriky, čerstvé bylinky, parmezán a česnek získávají na scéně s loaded fries.  

Loaded fries inspirované mexickou kuchyní jsou i nadále v trendu a obsahují ingredience jako chorizo, queso blanco, nakládané papričky jalapeňo, pico de gallo, pažitku a zakysanou smetanu. Jedním z pozoruhodných příkladů je nabídka v restauraci CaCao Mexicatessen.  Oblíbenost si získávají i thajské hranolky s variacemi jako vaflové hranolky přelité tlustě nakrájeným vepřovým bůčkem, vejcem, praženými arašídy, míchaným vejcem, fíkovou marmeládou, pažitkou a zalité kokosovým kari a omáčkami sriracha. Co více, inovativní ztvárnění, jako jsou hranolky ramen s křupavým vepřovým bůčkem a nudlemi ramen, nakládanou zeleninou a omáčkami, jak rovněž vietnamské hranolky s hnědou omáčkou z česneku Hoisin a Sriracha s kousky smaženého česneku, praženými arašídy a koriandrem se stávají stále více vyhledávanými. Jedním z míst nabízejících vietnamské hranolky je Streets of Vietnam Truck.

Mezi originální možnosti podávání loaded fries patří také Canadian poutine, představující smažené hranolky dušené v omáčce a přelité tvarohem z bílého čedaru, vše smíchané dohromady pro lahodný požitek. Navíc dezerty, jako jsou nálevkovité sušenkové hranolky nebo bajonetové hranolky, nabízejí sladké zpestření klasiky.