Zapékané gratinky s lanýžovým houbovým duxelles
Suroviny
- 4 Aviko Gratins Cream & Cheese
- 3 lžíce lanýžové tapenády
- 150 g žampionů
- 25 g másla
- 1 šalotka, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 3 lžíce smetany
- 4 snítky petrželky, nasekané nadrobno
Použité produkty
Příprava
- Troubu předehřejte na 220 °C. Gratiny položte na plech a lžící na ně naneste lanýžovou tapenádu. Zapékáme v předehřáté troubě na 20-25 min dozlatova až budou vrstvy propečené.
- Houby očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Na pánvi rozpusťte máslo. Orestujte šalotku a česnek 2 minuty.
- Přidejte houby a opékejte 5 minut. Přidejte hustou smetanu a zahřívejte další 1-2 minuty. Promíchejte petrželku se solí a pepřem pro dochucení houbové směsi („duxelles“)
- Umístěte gratinky na talíř a lžící vytvořte nahoře hezké tečky z duxelles.
Tip: Vynikající se steakem nebo telecím řízkem a čerstvým zeleným salátem.