zapekane-gratinky-s-lanyzovym-houbovym-duxelles

Zapékané gratinky s lanýžovým houbovým duxelles

Suroviny

  • 4 Aviko Gratins Cream & Cheese
  • 3 lžíce lanýžové tapenády
  • 150 g žampionů
  • 25 g másla
  • 1 šalotka, nakrájená nadrobno
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 3 lžíce smetany
  • 4 snítky petrželky, nasekané nadrobno
801751_aviko_gratinovane_brambory_s_tvrdym_syrem_a_smetanou_1500_g_pokrm

Příprava

  1. Troubu předehřejte na 220 °C. Gratiny položte na plech a lžící na ně naneste lanýžovou tapenádu. Zapékáme v předehřáté troubě na 20-25 min dozlatova až budou vrstvy propečené.
  2. Houby očistěte a nakrájejte na drobné kousky. Na pánvi rozpusťte máslo. Orestujte šalotku a česnek 2 minuty.
  3. Přidejte houby a opékejte 5 minut. Přidejte hustou smetanu a zahřívejte další 1-2 minuty. Promíchejte petrželku se solí a pepřem pro dochucení houbové směsi („duxelles“)
  4. Umístěte gratinky na talíř a lžící vytvořte nahoře hezké tečky z duxelles.

Tip: Vynikající se steakem nebo telecím řízkem a čerstvým zeleným salátem.